Monum op Meesterlijk Design en Ambacht: Review

Meesterlijk_2015

Monum op Meesterlijk Design en Ambacht: Review. De fotocollage laat goed zien hoe overweldigend de belangstelling was voor Monum urnen op Meesterlijk 2015. Dat vonden we vooraf niet vanzelfsprekend, het publiek van Meesterlijk komt voor mooi design en is niet specifiek gericht op uitvaart en de daaraan gerelateerde producten. Het is immers geen uitvaartbeurs. Vandaar dat we bedacht waren op wat meer afstandelijke reacties en zelfs ontwijkend gedrag. Maar niets daarvan. Het tegendeel zelfs, in een niet aflatende stroom hebben we uitleg kunnen geven over de urnen, de verschillen in gebruik en toepassing en het nut van het tijdelijk bewaren van de as tijdens de rouwverwerking.

We zijn met honderden mensen in gesprek geweest, naar aanleiding dat ze spontaan reageerden op de onderscheidende vorm en de materialen. Veel mensen wilde Urn B’amboo aanraken. Voor ons de bevestiging dat deze urn uitnodigt voor persoonlijk contact en om dicht bij je te hebben. Precies de bedoeling. En ook het verassende effect van het materiaal waarvan Urn S’tone gemaakt wordt werd veelvuldig beproefd. Men verbaasde zich erover dat steen zacht en warm (minder koel) kan aanvoelen. Dat Urn S’tone ook als familie-urn gebruikt wordt was voor menigeen een eye-opener en werd gelijk de link gelegd met het familiegraf. Inderdaad, geschikt voor meerdere as-volumes en een urn die je kan doorgeven van generatie op generatie.

Opvallend veel mensen reageerde met de opmerking “ja, als een urn er zo uitziet dan ……”, een duidelijk signaal dat de vormgeving van Monum urnen aansluit op de beeldtaal van deze tijd en zo makkelijk een plaats krijgt in de huidige manier van wonen en leven.

Drie dagen lang vol enerverende contacten, met daarin twee gesprekken die mij in het bijzonder bijgebleven zijn. Beide personen hadden recent respectievelijk een vriend en een moeder verloren en was de emotie nog rouw. Vorm, materiaal en de sluitwijzen vallen dan weg. Dan sta je, omringd door hectiek, van mens tot mens te praten over je persoonlijke ervaringen en met welgemeend begrip hopelijk bij te dragen aan de weg die zij nog te gaan hebben. Dat zijn waardevolle momenten, die houden ons met beide benen op de grond en inspireren tot het maken van mooie urnen. De knalrode tas in de vorm van een hart, op de flyer van Meesterlijk (zie vorige blog), is dan wel weer heel symbolisch en een mooi beeld om in gedachten te houden.

Foto Anthony Knaape (Fotograaf)