Monum in de media

AD-Groene-Hart-Alphen

Voor een crematie wordt bewust gekozen, maar over wat er met de as moet gebeuren, wordt meestal niet nagedacht. Productontwikkelaar Olaf Wiggers en grafisch vormgever Cora Roos ontwierpen moderne urnen die als designobject in huis of in de tuin staan.

Monum Urnen voor jouw manier van leven. De urnen zijn zo ontworpen dat ze passen bij de huidige manier van leven. Olaf vertelt op het idee te zijn gekomen toen een paar jaar geleden kort na elkaar zowel zijn vader als schoonvader overleden. “Hoewel voor veel mensen een uitvaart op maat kan worden ingevuld, blijft deze in vormentaal achter. Er zit totaal geen vernieuwing in urnen.” Hij beeldt met zijn handen een vaasmodel uit, om aan te geven hoe mensen over urnen denken.

Drie soorten urnen heeft Olaf ontworpen. De urn B’amboo is gemaakt van, zoals de naam al aangeeft, bamboe. “In 3 formaten. De grootste heeft het volume voor de as van een volwassene; maar er is er ook een op de helft van dat formaat en één op een derde.” Het kleinste formaat is een antwoord op de wens van nabestaanden om de as te delen. Maar als de mensen hebben besloten om de as terug te geven aan de natuur, dan is de urn ook bedoeld om kleine aandenkens in te stoppen. Dat is de diepere gedachte achter deze urn.

De grote urn S’tone is bedoeld voor een urnenveld, of voor in de tuin en gemaakt uit mineraalcomposiet, leverbaar in 5 kleuren. Binnenkort komt er nog de urn T’errazzo, die eveneens in meerdere kleuren leverbaar is. “De grote urnen zijn heel goed geschikt als familie-urnen,” zegt Olaf “De as van meerdere overledenen kan erin. Het mooie is natuurlijk als de urn van generatie op generatie overgaat. Op een bepaald moment kan de as van de oudste overleden worden uitgestrooid, zodat er weer ruimte is voor nieuwe as. Olaf noemt het ‘aanraakbare urnen’. “Niet alleen door de moderne vormgeving, maar ook door materiaalgebruik.”

Cora houdt zich momenteel bezig met de zakelijke kant. Wij staan 25 oktober op de uitvaartbeurs in de Sint Bavo in Haarlem en 27 november 3 dagen op Meesterlijk; design- en ambachtbeurs in de Westergasfabriek. Naar aanleiding van die beurs is urn B’amboo nu te zien in Museum ’t Schip in Amsterdam.

AD Groene Hart, weekend 3-4 oktober 2015. Interview: Leny van den Belt. Foto Peter Franken.