Mausoleum Oud Kralingen is columbarium

Mausoleum-Kralingen

Mausoleum Oud Kralingen is columbarium

Bij een mausoleum denk je niet direct aan urnen. Eerder aan een graf, kist of sarcofaag met daarin een stoffelijk overschot en dan meestal van een historisch belangrijk persoon. Toch is de betekenis van mausoleum breder en heeft ook betrekking op het bewaren van urnen en as(resten). Een mooi voorbeeld daarvan is te vinden in het oude Kralingen, ooit een veen-dorp en nu bekend als de welgestelde wijk van Rotterdam.

Het mausoleum, gebouwd in 1911, op begraafplaats Oud-Kralingen is recent gerestaureerd en heeft nu uitsluitend de bestemming gekregen van columbarium. In een hele verassende maar zeer geslaagde setting; historisch én modern. Dat laatste heeft betrekking op de stijlvolle vernieuwde inrichting van de kelderverdieping door Norman Langelaan, de architect die ook leiding heeft gegeven aan het restauratieproces.

Voor in het nu nog bijna lege columbarium is Monum gevraagd een deel van het urnen assortiment aan het publiek te tonen. Urn B’amboo en Urn T’errazzo matchen prachtig met de moderne en verlichte nissen-structuur die in de kelder is opgetrokken. Een werkelijk prachtige symbiose tussen oude en nieuwe architectuur.

De urnen van Monum zijn te bezichtigen op afspraak met de beheerder van begraafplaats Oud-Kralingen. Bestellen kan via monum.nl en natuurlijk kunnen we telefonisch informatie en advies geven over de verschillende mogelijkheden. Helaas past Urn S’tone niet in de beschikbare nissen en heeft de begraafplaats geen urnenveld om buiten getoond te kunnen worden. Het columbarium biedt plaats aan ruim honderd urnen en is vrij toegankelijk middels een elektronische sleutelkaart voor de nabestaanden. Belangstellende voor de urnen of plaatsing van een urn in het columbarium kunnen contact opnemen met de beheerder van de begraafplaats.

Het mausoleum is toegankelijk voor het publiek op afspraak met de beheerder van:
Begraafplaats Oud-Kralingen
Telefoon: 010 220 2700
Adres: Laan van Oud-Kralingen 1
3066 HA Rotterdam

Openingstijden: ma t/m zo.
Van 1 oktober tot 1 april 09:00 – 16:00 uur en
van 1 april tot 1 oktober 09:00 – 20:00 uur.

Artikel over de historie en nieuwe bestemming van het mausoleum:
Video: restauratie van het mausoleum