Crematie en celebrities

In een korte periode zijn een aantal beroemde mensen overleden, op relatief jonge leeftijd naar de huidige verwachting. Personen die voor een groot publiek idool of stijl-icoon waren en deel uitmaakten van de recente pop- en sport historie. Hun namen spreken direct tot de verbeelding; David Bowie, Johan Cruijf en Prince en zijn voor menigeen verbonden met herinneringen aan de eigen jeugd en levensloop.

Zowel Bowie, Cruijf en Prince zijn gecremeerd. Een keuze die in lijn is met de huidige uitvaart trend in de westerse cultuur. Niet ondenkbaar dat de crematie van deze beroemdheden deze trend verder zal versterken, de invloed van celebreties reikt vaak over hun dood heen. David Bowie zal zijn keuze al veel eerder gemaakt hebben, zijn leven stond in het teken van total control, in ieder geval laat hij een prachtig nummer na; Ashes to ashes uit 1980.

De crematies vonden op twee continenten plaats en volgden, naar Nederlandse begrippen, zeer kort op het overlijden. Binnen 48 uur en voor Johan was dat nog korter, slechts krap anderhalve dag. Voor Spanje en Amerika zijn die korte termijnen niet het gevolg van wet of regels maar algemeen maatschappelijk gebruik en behoren tot de lokale crematie-cultuur. In Nederland zijn we vertrouwd om, bijna standaard, de maximale termijn van 6 dagen te benutten, niet in de laatste plaats ingegeven door de capaciteitsdruk op sommige onderdelen van het uitvaart-proces.

Overlijdens en crematies van David Bowie, Johan Cruijf en Prince zijn uitgebreid in het nieuws gekomen, over de as bestemming is echter nog niets bekend. In ieder geval niet als nieuwsfeit en wellicht komt die ook niet als familie en nabestaanden er de voorkeur aan geven dit privé te houden. Dat geldt niet voor Yoko Ono, zij heeft de as van John Lennon uitgestrooid in Central Park, New York, in het jaar van Bowie’s wereldhit  Ashes to ashes.